Engels | Nederlands
Met een Trans-Atlantische Cruise naar Europa
Bisjkek (Kirgizië), 7 juni 2015

Op 4 mei checken we in op de Brilliance of the Seas, een 4-sterren cruiseschip die ons van Tampa in de VS, naar Zeebrugge in België gaat brengen. Twee maal per jaar worden de cruiseschepen verplaats van Europa naar Amerika en vice versa. In het voorjaar gaan ze voor het zomerseizoen naar Europa, en in het najaar, als het te koud wordt in Europa, varen ze terug naar het Caraïbische gebied. Aangezien de schepen in die perioden toch verplaats moeten worden, kun je vaak een hele mooie deal maken om mee te varen. Voor iets meer dan de prijs voor een vliegticket, konden we een 15-daagse all-in cruise boeken die ons over de Atlantische Oceaan terug naar Europa zou brengen.

Als we op het cruiseschipterminal in Tampa aankomen en de check-in procedure starten, blijkt al snel dat we tot de 10% jongste mensen van het schip behoren. Er zijn enkele gezinnetjes met kinderen, een paar koppels van ongeveer onze leeftijd, een groep studenten van de Universiteit van Florida, maar vooral heel veel oude mensen, waarvan er veel slecht ter been zijn. Het valt ons sowieso op dat veel Amerikanen gebruik maken van hulpmiddelen zoals rollators en elektrische karretjes. Dit gebeurt al vaak op leeftijden dat men in Europa nog goed te been is. Wellicht heeft dat te maken met de dure medische verzekeringen in de VS, waardoor mensen geneigd zullen zijn eerder voor een goedkoper hulpmiddel te kiezen dan voor bijvoorbeeld een nieuwe heup of knie. Ook schrikken we van het enorme aantal dikke Amerikanen aan boord. Sommigen van hen kunnen niet in de restaurants eten omdat de stoelen te smal zijn. Daardoor zijn ze genoodzaakt hun maaltijden in de loungebanken net buiten het restaurant te nuttigen.

Een selfie op het bovendek van de Brilliance of the Seas
 

We hebben gekozen voor een binnenhut op een lager dek. Dit zijn de goedkoopste hutten van het schip. Ze zijn kleiner en hebben geen raam of balkon, maar zijn voor backpackers als ons nog steeds enorm luxe. De hut is uitgerust met een tweepersoonsbed, een bureautje, een bankstel, een televisie, een paar kasten en een prima badkamer met douch, wc en wasbak. De kamer wordt elke dag schoon gemaakt, en indien gewenst, voorzien van nieuwe handdoeken. Om iedereen bezig te houden aan boord, is er een ruime keuze aan activiteiten die door de rederij georganiseerd worden. Veel daarvan zijn uiteraard gericht op de oudere medemens. Denk aan activiteiten als kaarten, handdoekenvouwen en kienen. Maar ook voor de jongere garde is er een ruime keuze, zoals bijvoorbeeld salsadansen en wandklimmen. Maar ook als je niet aan georganiseerde activiteiten mee wilt doen is het prima. Er zijn voldoende mogelijkheden om jezelf te vermaken. Zwemmen, gokken in het casino, fitnessen, midgetgolven, biljarten of gewoon relaxen in één van de vele bars of op het dek, is bijna alle uren van de dag mogelijk.

Het eten aan boord is goed geregeld. Er zijn verschillende mogelijkheden om je maag gevuld te krijgen. Er is een groot informeel buffetrestaurant voor de mensen die de meeste flexibiliteit willen hebben, en een meer formeel restaurant waar je bediend wordt en waaraan een aantal kledingeisen hangen. Beide restaurants zijn bij de prijs inbegrepen. Als je meer exclusiviteit wilt, kun je kiezen voor één van de betaalde restaurants. Er is onder andere een Italiaans en Mexicaans restaurant aan boord. Of het voedsel er beter is weten we niet, maar het is in ieder geval veel exclusiever en behoorlijk prijzig. Deze restaurants zijn vooral populair onder de wat traditionelere ‘cruisers’, die het cruisen nog echt zien als iets voor de rijkere en chiquere medemens.

Poseren met een paar Murphy's Stout in een Pub in Cork (Ierland)
 

Het all-inclusive principe geldt overigens niet voor alcoholische versnaperingen. Als je van een wijntje, biertje of cocktailtje houdt, dan kan de cruise zomaar dubbel zo duur worden. Een all-inclusive drankpakket kost US$ 55 per persoon per dag! Dit pakket kan niet voor enkele dagen worden geboekt, maar alleen voor de gehele lengte van de cruise. Mocht je die willen boeken voor een 15-daagse Trans-Atlantische reis, dan wordt je cruise toch even US$ 825 (= Euro 750) per persoon duurder. En dat is meer dan een verdubbeling van de cruiseprijs. Dat hebben we dus niet gedaan. Geheel onthouding bleek uiteindelijk niet zo moeilijk te zijn. En mocht je tijdens de cruise toch de behoefte hebben aan wat alcohol, dan kun je je voltanken aan land tijdens één van de stops tijdens de cruise.

Onze cruise had slechts enkele stops tijdens de reis. We startten in Tampa, en voeren in twee volle dagen naar Norfolk in Virginia, aan de oostkust van de VS. Vanuit hier startte de 7-daagse overtocht naar Cork in Ierland. We hadden de pech dat het weer niet al te best was. Zon was er zelden en de golven waren enkele dagen tussen de 5 en 6 meter hoog. Het schip schommelde behoorlijk waardoor de minder ter been zijnde ouderen af en toe moeite hadden zich door het schip te begeven. Ook stonden ze met de armen geschakeld bij de lift te wachten om te voorkomen dat ze als dominostenen om zouden vallen. De rederij stelde gratis medicijnen tegen zeeziekte beschikbaar om te voorkomen dat grote groepen mensen ziek zouden worden.

De tweede stop was Cork in Ierland, een prachtig Iers stadje waar het heerlijk genieten is van een Murphy’s Stout. Vervolgens was het nog één nacht varen naar Cherbourg in Frankrijk, waar veel Amerikanen een veel te dure excursie hadden geboekt naar enkele van de D-Day stranden waar de Amerikaanse invasie tegen Nazi-Duitsland startte in juni 1944. De volgende ochtend arriveerden we in het Belgische Zeebrugge, voor ons het einde van de cruise. Eigenlijk eindigt de cruise de ochtend erop in Harwich (Engeland), maar voor ons als Nederlanders was het natuurlijk veel handiger om al in België van boord te gaan.

We hebben de cruise als een mooie optie ervaren om de grote plas over te steken. Als je de tijd hebt en het niet vervelend vindt om ruim twee weken op een schip te zitten, dan is het een interessante manier om je reis naar de VS te beginnen of te eindigen. Voor ons was de overtocht een alternatief voor het vliegen, en los van de all-inclusive faciliteiten hebben wij niets geboekt. Dus geen drankenpakket, geen botox-behandelingen, geen landexcursies en geen internet. In dat geval is de prijs van de cruise heel aantrekkelijk. Wil je echter cruisen met alles erop en eraan, dan kan het een behoorlijk prijzige business worden.

Onze kamer op de Brilliance of the Seas
De centrale hal van het cruiseship
Ons in de fitness ruimte van de Brilliance of the Seas
Bewolkt en ruig weer midden op de Atlantische Oceaan
Eén van de twee zwembaden op de Brilliance of the Seas
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us