Verantwoord reizen: stop het kuddegdrag
Saigon (Vietnam), 4 september 2009

De Lonely Planet reisgidsen zijn een groot succes. Deze reisgidsen die zo’n beetje voor alle landen beschikbaar zijn en veelal door budgetreizigers worden gebruikt, hebben in veel landen een marktaandeel die de 80% overstijgt. Waar je ook komt, backpackers lopen meestal met een Lonely Planet in de hand.

De Lonely Planet reisgidsen zijn baanbrekend geweest. Het is al decennia lang een vertrouwde reisgenoot voor individuele reizigers. Het boek staat boordevol informatie over hotels, restaurants, transport, geschiedenis, cultuur en andere wetenswaardigheden van de betreffende bestemming. Vooral de plattegronden zijn erg handig om je weg te vinden in een onbekende bestemming. Het reizen is wat dat betreft veel gemakkelijker geworden en heeft in die zin zeker bijgedragen aan de sterke groei van het aantal reizigers dat individueel op pad gaat. Onbekende bestemmingen zijn toegankelijker geworden en lokale toeristeneconomieën hebben daarvan veel profijt gehad. Uiteraard zijn er ook andere aanbieders van soortgelijke reisboeken, maar die kunnen tot op heden nog niet tippen aan de populariteit van de Lonely Planet.

Er zit echter ook een keerzijde aan het massale gebruik van de Lonely Planet reisgidsen. Veel individuele reizigers noemen het boek de “reisbijbel” en handelen daar ook naar. De Lonely Planet is heilig en een groot deel van de reizigers maakt alleen nog maar gebruik van de hotels, restaurants, reisbureautjes en busondernemingen die in de Lonely Planet worden vermeld. Dat kan desastreuze gevolgen hebben voor andere ondernemers die hun inkomen proberen te verdienen in de toeristenindustrie. Laatst werd dat weer een duidelijk in Saigon, toen we op zoek waren naar een Indisch restaurantje. Er staat er één vermeld in de Lonely Planet. Dit Indische restaurant heeft zelf een ‘our pick’ (onze keus) vermelding gekregen om aan te gaven dat de auteurs van de Lonely Planet het een bijzonder goed restaurant vinden. Tijdens ons eerste bezoek aan Saigon was het restaurant gesloten vanwege een verbouwing. Het gevolg was dat het Indische restaurantje aan de andere kant van de straat goed vol zat. Nadat we na tien dagen in de Mekong delta waren geweest weer zin hadden in een Indisch gerecht, bleek dat het restaurant dat in de Lonely Planet staat vermeld, weer open was. Het gevolg was dat het er zo druk was dat de mensen met de benen buiten hingen, terwijl de eigenaar van het restaurant aan de andere kant van de straat, degene dus zonder vermelding in de Lonely Planet, beteuterd stond rond te kijken voor zijn lege restaurant. De meeste reizigers volgen klakkeloos het advies van de Lonely Planet om naar dat specifieke restaurant te gaan. Toen we een dag later nog eens langsliepen om de proef nogmaals op de som te nemen, was de situatie niet anders.

Het al dan niet een vermelding hebben in de Lonely Planet maakt of breekt ondernemingen. Sommige organisaties met een vermelding zijn uitgegroeid tot landelijke instituten die veel winst maken, terwijl andere ondernemers die geen vermelding hebben, hun deuren hebben moeten sluiten. Uiteraard is deze ontwikkeling niet alleen de verantwoordelijkheid van de Lonely Planet reisgidsen. Ook de reizigers kunnen een steentje bijdragen aan een eerlijkere verdeling van de toeristeninkomsten. Zij zouden iets vaker gebruik moeten maken van de diensten van ondernemers die niet staan vermeld in de Lonely Planet reisgidsen. Gunstige bijkomstigheid is, dat deze ondernemers vaak goedkopere prijzen bieden en meestal vriendelijker zijn omdat zij niet gezegend zijn met een grote en contante stroom van klanten. Maar ook de Lonely Planet zou iets kunnen doen aan dit probleem. Zij zouden kunnen overwegen minder vaak individuele hotels, restaurants en andere aanbieders te noemen, maar bijvoorbeeld alleen de straten of wijken kunnen noemen waarin zich grotere concentraties aanbieders bevinden. De reiziger kan dan zelf op zoek gaan naar de onderneming waar hij of zij het geld wil besteden. Want uiteindelijk is dat toch de charme van het reizen.

© copyright - Babakoto.eu / 2009