Bruine of witte poes?
Bangkok (Thailand), 27 augustus 2012

Stel je hebt een bruin poesje en je bent er altijd heel tevreden mee geweest. Sterker nog, iedereen in je omgeving heeft een bruine poes, dus je hebt er eigenlijk nog nooit over nagedacht om een andere kleur te nemen. Waarom zou je ook, want of ze nou bruin of wit is, het is en blijft immers gewoon een poes. Stel je nu eens voor dat andere mensen zich met de kleur van jouw poes gaan bemoeien. Een andere kleur poes zou namelijk beter voor je zijn en zou op termijn zelfs tot een beter of succesvoller leven leiden.

Als je nu denkt ‘wat een onzin’, dan heb je natuurlijk volkomen gelijk. Je poesje zit namelijk meestal ‘binnen’, dus de enige andere mensen die haar waarschijnlijk ooit zullen zien zijn de mensen waarmee je samenleeft, of in het uiterste geval een paar goede vrienden. De kleur van je poes is daarmee van ondergeschikt belang zou je denken. De realiteit is echter schokkend anders. Er zijn landen in de wereld waar mensen proberen je ervan te overtuigen een andere kleur poes te nemen. Thailand is bijvoorbeeld zo’n land. De op geld beluste multinationale ondernemingen zoals Sanofi (van het merk Lactacyd), proberen jonge vrouwen te overtuigen van het feit dat een wit poesje beter is dan een getinte poes. Nu waren whitening crèmes al een hele tijd populair in Azië, maar dat men nu ook de stap heeft gemaakt om de schaamstreek van kleur te gaan veranderen vonden wij schokkend om te zien. Maar anderen zullen het daar ongetwijfeld niet mee eens zijn. Zij zullen zeggen dat het wel heel lelijk is om je gehele lichaam lichter te maken, terwijl het kruis zijn originele kleur behoudt. Daar zit misschien ook wel weer iets in.

Neemt niet weg dat het een steeds gekkere wereld wordt. Terwijl een groot deel van de Aziatische bevolking in grote armoede leeft, storten de gieren van de cosmeticabedrijven zich op de zeer beïnvloedbare jonge meiden die wat geld te besteden hebben. Imago, kleding en ‘looks’ zijn belangrijk voor de Aziatische jeugd en de westerse cosmeticabedrijven spelen daar handig op in. Waar de gekkigheid uiteindelijk ophoudt is de grote vraag. Misschien bij het bleken van je sluitspier horen we iemand denken. Jammer dan, maar die mogelijkheid schijnt er ook al te zijn. En dat is geen grap.

 

Een poster waarop door Lactacyd wordt geadverteerd voor haar vaginale whitening crème:

© copyright - Babakoto.eu / 2012