Techno Freaks
Sokcho (Zuid Korea), 1 september 2010

“Eén Double Cheeseburger menu en één Bulgogiburger menu, alstublieft” gebaren we naar het meisje achter de balie van de Loteria fastfoodketen. Het eten lijkt qua smaak verdacht vel op de gerechten van de Mc Donald’s, maar de orderafhandeling gaat echt op z’n Koreaans. Bij creditcardbetalingen worden de handtekeningen op een digitaal schrijfbordje gezet in plaats van op het bonnetje. Als wij op onze bestelling moeten wachten, krijgen we een kastje mee dat licht begint te geven en gaat trillen als onze bestelling klaar staat om op te halen. Dat bedoelen we met “op z’n Koreaans”: als er een technisch snufje bestaat zal een Koreaan het gebruiken.

De liefde voor alles wat met computers en techniek te maken heeft, is overal in het Koreaanse straatbeeld te vinden. In de metro leert een eenvoudige steekproef dat 80% van de mensen hun mobiele telefoon in de hand draagt in plaats van in hun handtas of broekzak. De telefoons zijn veelal uitgerust met een soort externe antenne, waardoor er TV programma’s kunnen worden gekeken op het kleurenschermpje. Als een Koreaan wil weten op welke metrolijn hij moet stappen, kijkt hij niet naar de metrokaarten op de muur, maar op zijn mobieltje waar dezelfde kaart ook op te vinden is. Een bezoek aan een museum is hier ook altijd een genot vanwege de technische snufjes. Sensoren meten waar je bent en zorgen ervoor dat muziekjes op het juiste moment worden gestart of dat lampen worden gedimd. Touchscreen panelen worden gebruikt om de bezoeker op een interactieve manier iets bij te brengen.

Korea is voor Aziatische begrippen niet goedkoop, waardoor een bezoek aan een pinautomaat een terugkerend fenomeen is. Bij een Koreaanse pinautomaat wordt al snel duidelijk dat de Nederlandse flappentappers echt uit de technologische prehistorie stammen. Hier helpt een vriendelijke damesstem je in het Koreaans of in het Engels om de moderne touchscreen apparaten te bedienen. Bij ieder afzonderlijk apparaat hangt een telefoon, zodat je bij vragen of problemen niet eens het apparaat hoeft te verlaten om te bellen. Verder hebben de automaten ook een soort laadstation voor mobiele telefoons, waar de telefoon slechts opgelegd hoeft te worden om het saldo op te laden.

Taekwondo mag dan wel de bekendste Koreaanse sport zijn, maar het spelen van computerspellen (gamen) is op dit moment volkssport nummer één. In de meeste straten is er wel een PC-centre te vinden en dat is synoniem voor een enorm gamingpaleis, waar men urenlang op een beeldscherm tuurt om digitale schurken af te schieten. Het zit in het competitieve karakter van de Koreaan dat men alles doet met het idee om te winnen en dat geldt ook voor gamen. Korea heeft daarom in het jaar 2000 de Cyber Games in het leven geroepen, een evenement dat sindsdien op meerdere plaatsen in de wereld is gehouden. De echte sterren van het gamen worden gesponsord door Koreaanse bedrijven zoals Samsung en SK Telekom en kunnen honderden duizenden dollars per jaar verdienen. Geen wonder dat bijna één derde van de Koreaanse bevolking zich op het online gamen heeft gestort en dat de echte freaks meer dan tien uur op een dag trainen. Het gamen heeft echter ook een keerzijde, aangezien er veel hardcore gamers op hun 25-ste overspannen zijn. In 2005 is er zelfs een 28 jarige amateur gamer overleden nadat hij 50 uur aan één stuk het spel Star Craft had gespeeld.

Voor degene die hun sport toch willen combineren met een frisse neus, is er altijd nog het golfterrein. Een golfterrein klinkt wellicht niet echt als een hightech omgeving, maar dat blijkt toch een misvatting. Toen we tijdens een wandeling langs een golfbaan kwamen, zagen we dat de golftassen met de golfclubs niet langer meer handmatig over het golfterrein worden gerold. Deze volledig automatisch gestuurde karretjes volgen de golfers tegenwoordig zonder dat er maar een hand aan te pas hoeft te komen. Aan de zijkant van het golfparcours is een smal pad gemaakt waar de karretjes op rijden en het karretje blijft steeds op dezelfde hoogte als de golfer.

Vandaag dachten we dat we, voor het eerst in twee weken rondreizen door Zuid Korea, eens een keer niet verrast zouden worden met een nieuw technisch snufje. Net voordat we terug wilden keren naar ons hotel, brachten we echter nog een bezoek aan de plaatselijke supermarkt. Hier wordt het de caissières wel heel gemakkelijk gemaakt. Het papieren wisselgeld moet zij nog steeds zelf uit de kassalade pakken, maar het muntgeld wordt automatisch door de kassa uitgespuugd en hoeft alleen nog maar aan de klant te worden overhandigd. Dus, als je denkt dat je alles hebt gezien: de Koreaanse Techno Freaks blijven je verrassen.

© copyright - Babakoto.eu / 2010