Uiterlijk is essentieel in Korea
Busan (Zuid Korea), 9 september 2010

Nog niet eerder tijdens onze reis hebben we een land bezocht waarbij het uiterlijk zo belangrijk is als in Korea; zuid Korea wel te verstaan. Alle vrouwen, met her en der natuurlijk een uitzondering, besteden een behoorlijk deel van hun dag aan hun ‘looks’. En denk maar niet dat de persoonlijke verzorging achter gesloten deuren of op een toilet gebeurt. Nee hoor, het uiterlijk op orde houden is een serieuze aangelegenheid en gebeurt dus altijd en overal.

Waar deze enorme drang naar het perfecte uiterlijk vandaag komt blijft voor ons een raadsel. Enerzijds zou je kunnen verwachten dat het iets te maken heeft met het schoonheidsideaal dat wordt gecommuniceerd door glossy magazines, videoclips op muziekzenders, grootschalige advertentiecampagnes van cosmeticaproducenten of via soaps op tv. Dat laatste zou wel eens een grote invloed kunnen hebben, omdat soaps in Korea waanzinnig populair zijn. Overal op straat, in de bussen en de metro’s zie je mensen via kleine handheld tv’s, vaak uitgerust met een behoorlijke antenne, de laatste soap ontwikkelingen volgen.

Hippe jongens als doelgroep van een Zuid Koreaans Telecombedrijf
 

We hebben niet het idee dat de aandacht voor het uiterlijk iets is wat vanuit de westerse wereld is komen overwaaien. De westerse invloeden zijn in Korea uiterst beperkt. De Koreaan is over het algemeen erg nationalistisch en ziet een buitenlander eerder iets als een noodzakelijk kwaad waaraan geld kan worden verdiend, dan als iemand waarmee hij of zij geassocieerd wil worden. In de ogen van een Koreaan zal een buitenlander ook nooit een echte Koreaan kunnen worden, zelfs niet als hij de taal vloeiend spreekt of in Korea is geboren en opgegroeid. Ook het overheidsbeleid is gericht op het zoveel mogelijk gesloten houden van het land. Buitenlandse investeerders worden niet met open armen ontvangen en door grote handelsbarrières is het bijna onmogelijk om als westers bedrijf te opereren op de Koreaanse markt.

Wellicht heeft het confucianisme iets te maken met de enorme schoonheidsdrang die de Koreaanse vrouwen hebben. Het confucianisme is een van herkomst Chinese filosofie over de inrichting van de samenleving en de omgangsvormen van de mensen die de samenleving vormen. Een belangrijk aspect daarbij is dat je nooit en te nimmer je gezicht verliest. Boos worden of een andere sterke vorm van emotie tonen is ‘not done.’ Ook het in verlegenheid brengen van anderen, vooral familieleden, vrienden, collegae of kennissen is een faux pas. Zo kan het in Korea voorkomen dat je objectief gezien gelijk hebt, maar dat je dat gelijk nooit zult krijgen omdat er iemand anders, vaak iemand die hoger in de hiërarchie staat, in verlegenheid wordt gebracht. Het zou dus wel eens kunnen zijn dat in de Koreaanse samenleving, waarin de omgangvormen voor ons als westerlingen zo complex zijn, de verzorging van het uiterlijk zo essentieel is. Wat de reden ook mogen zijn, het is voor ons verbazingwekkend om te zien hoe belangrijk de Koreaanse vrouw haar uiterlijk vindt.

Voor-gevormde mannenonderbroeken te koop in Zuid Korea
 

De gehele dag zie je jonge meiden, moeders, vrouwen op middelbare leeftijd en zelf gerimpelde oudjes hun gezicht poederen, lippenstift opdoen, oogschaduw bijwerken en zelfs de wimpers krullen met een soort van tang dat in eerste instantie op een martelwerktuig lijkt. Veelal maken de dames daarbij gebruikt van een spiegeltje, maar steeds vaker doet ook de mobiele telefoon dienst als spiegel. De meeste mobiele telefoons in Korea zijn namelijk ook uitgerust met een cameraatje aan de zijde van het LCD-scherm, waardoor men zichzelf filmt en direct terugziet op het LCD-scherm. Telefoneren en poederen tegelijk, wie wil dat nou niet? Ook de haren is iets waar de gemiddelde Koreaanse vrouw constant aandacht aan geeft. Geen spiegel of spiegelend object kan worden voorbij gelopen, zonder er in te kijken om te zien of het kapsel nog perfect zit. En meestal is dat niet het geval, want er moet altijd wel weer iets recht of glad gestreken worden. Wij hebben echter de gouden schoonheidstip voor de Koreaanse dames; en hij is nog gratis ook. Probeer eens een keer een glimlach te toveren op dat overwegend strak en chagrijnig gezicht. Want een stralend en vriendelijk gezicht kan door geen enkel poedertje of crèmepje worden overtroffen is onze mening. Maar met de jonge mannen in Korea gaat het overigens niet veel beter. Sinds we voorgevormde onderbroeken hebben zien hangen in etalages, om zo de bilpartij gunstiger te doen overkomen, vragen wij ons af: waar gaat het heen met de Koreaanse jeugd?

© copyright - Babakoto.eu / 2010