Seks verkoopt
Boekarest (Roemenië), 6 juli 2014

Bulgarije is een macho land. De rolverdeling tussen man en vrouw is hier vaak nog erg traditioneel. De man is stoer en is de kostwinner in huis, terwijl de vrouw vooral de functie heeft om de man te behagen en voor de kinderen te zorgen. Vanuit een westers standpunt bezien is dit een rolverdeling die bij veel mensen de wenkbrauwen doen fronzen. Misschien niet bij alle westerse mannen, maar zeker wel bij de wat feministischer ingestelde vrouw. Maar niet in Bulgarije. Daar lijkt men zich in de traditionele rolverdeling te berusten. Sterker nog, het is een samenleving waarin het lijkt dat deze rolverdeling natuurlijk is en men helemaal niet op zoek is naar een meer geëmancipeerde rol voor de vrouw.


Voor de gemiddelde Bulgaarse man is het beeld van de ideale vrouw in één woord samen te vatten: stoeipoes. Hij is niet geïnteresseerd in een vrouw die de krant leest, zich bemoeid met zijn ‘business’, en al helemaal niet in een vrouw die een eigen mening heeft. Nee, de ideale vrouw is een trofee van de man die puur wordt beoordeeld op uiterlijke schoonheid. In een tv-documentaire hoorden we hoe een succesvolle Bulgaarse ‘business man’ zijn ideale vrouw beschreef: “ze moet er uit zien als een potentiële pornoster en bereid zijn te accepteren dat ander vrouwelijk schoon het bed met ons deelt”. Ja, ‘met ons’ zei hij letterlijk, doelend op het feit dat een echte Bulgaarse man niet genoeg heeft aan één vrouw.

Een straat-reclame voor wodka
 

Nu zou je verwachten dat de gemiddelde Bulgaarse vrouw het uitschatert van het lachen als ze dit soort louche mannen over de rol van de vrouw hoort ‘filosoferen’. Maar niets is minder waar. Veel Bulgaarse vrouwen vindt een “louche business man” helemaal niet afstotelijk. Sterker nog, louche business mannen hebben veel geld en status, zijn stoer, hebben een Mercedes met geblindeerde ramen en een credit card die vaak wappert. En wat wil je als vrouw nog meer in een samenleving waarin dit succesvolle ingrediënten zijn van een droomleven.


De gehele Bulgaarse samenleving staat vol van stoere mannen en sexy vrouwen. Natuurlijk is niet iedereen even stoer en mooi, maar iedereen probeert de ideale partner te vinden binnen zijn league. Reclame is in Bulgarije een mooie afspiegeling van deze rolverdeling tussen man en vrouw. Daar waar bedrijven in het westen hun producten proberen aan te prijzen door het benadrukken van de kwaliteit of de unieke eigenschappen van het product, is dat in Bulgarije geheel anders. Daar beeld je je product gewoon af met een stoere man of sexy vrouw; succes verzekert!

Sexy billboards zijn niet uit het Bulgaarse straatbeeld weg te denken

© copyright - Babakoto.eu / 2014